Pier Nobach

Pier Nobach (Opende, gemeente Grootegast, 11 september 1882 – Zaltbommel 3 maart 1965) was een Nederlandse oorlogsmisdadiger en NSB’er tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hij trouwde op 5 juni 1907 op 24-jarige leeftijd met de achttienjarige Duitse Elisabeth Borgards, door wie hij, volgens de verhalen, interesse kreeg in het nationaalsocialisme. In de tweede helft van de jaren dertig gingen zij wonen op een boerderij in Doezum. Daar voerde Nobach in de oorlogsjaren een enorm schrikbewind, maar heeft cheap college football t shirts, zover bekend, eigenhandig geen mensen gedood.

Op 30 oktober 1943 werd er een aanslag op hem gepleegd door het verzet, waarbij zijn 27-jarige zoon Herman om het leven kwam wahl electric shaver. Als vergelding werden enkele dagen later de beschuitfabrikant Taeke Schuilenga en de gemeentesecretaris Gerrit Beukema geëxecuteerd. Beide mannen waren vooraanstaande dorpelingen in de omgeving van Doezum, en uitgesproken anti-Duits. Ook werd een aanslag gepleegd op M. de Vries, hoofd van de Chr. Ulo-school in Noordhorn. Hij kon ontvluchten water bottle belt holder. In Zuidhorn was een maand eerder de chef van de politie voor het gehele Westerkwartier de Opperluitenant van de Marechaussee Klavers doodgeschoten. In de nacht van 12 en 13 november 1943 volgde een razzia waarbij 38 mensen uit het Westerkwartier van Groningen en de omgeving van Surhuisterveen gearresteerd. Zij werden dezelfde dag nog als gijzelaar naar het concentratiekamp Vught gebracht. Bij deze razzia vielen twee doden: Bellinga in Niekerk en Kalk, gemeentesecretaris van Grijpskerk. De gijzelaars overleefden allen de oorlog. Na de oorlog werd Pier Nobach tot levenslang veroordeeld en naar Nieuw Vosseveld in Vught overgebracht, maar werd korte tijd later alweer vrijgelaten wegens zijn slechte geestelijke gezondheidstoestand.

Het laatste wat van hem is vernomen is dat hij nog een tijd in een boerderij heeft gewoond bij Zeegse in de provincie Drenthe.[bron brite electric shaver?] Zijn echtgenote overleed op 24 december 1955 in Anloo, Nobach was toen in leven. Op 3 maart 1965 is hij in Zaltbommel overleden en in Zuidlaren begraven.