Eli Lilly and Company

Eli Lilly and Company is een internationaal farmaceutisch bedrijf. Het hoofdkantoor is gevestigd te Indianapolis, Indiana. Het bedrijf werd in 1876 opgericht door de farmaceutische chemicus Eli Lilly, naar wie het bedrijf genoemd is.

Eli Lilly and Company is een internationaal farmaceutisch bedrijf. Het bedrijf heeft zich gericht op medicijnen op het gebied van depressie glass bottles with lids for drinking, psychische gezondheid, diabetes bottled water glass, hart- en vaatziekten, oncologie en osteoporose. Het bedrijf heeft onder andere duloxetine op de markt gebracht, een middel tegen depressie.

In januari 2015 rondde Eli Lilly de eerder aangekondigde koop af van de divisie diergezondheid van Novartis. Eli Lilly betaalde $5 phone case that can go underwater,4 miljard dollar voor het onderdeel. Na de overname is Eli Lilly de op één na grootste speler ter wereld dat medicatie voor dieren maakt.

Eli Lilly betaalde in 2009 een boete van 1,4 miljard dollar wegens het off-label promoten van haar Zyprexa. Het bedrijf werd ervan beschuldigd zware bijwerkingen van het medicijn schizofrenie te hebben verzwegen.

In april 2014 volgde een boete van 3 miljard dollar wegens het achterhouden van informatie over het bevorderen van blaaskanker door het diabetesmiddel pioglitazon(e) (Actos®). De hoofdproducent Takeda kreeg een dubbel zo hoge boete van 6 miljard dollar.

De ex-topman John Virapen heeft in 2010 een boek geschreven,”Bijwerkingen” getiteld, dat de marketingmethoden van het bedrijf en de psychologie uitlegt van het bewerken van artsen in dit geval. John Virapen is topman in Zweden geweest en legt de methoden van promoten,de volgorde van belangenniveaus en strategieën uit ,hoe het bedrijf artsen ertoe bracht om hun product voor te schrijven. Prozac,Fluctin,Fluctine wordt als voorbeeld bekritiseerd waarbij wordt aangetoond,dat ethische grenzen gemakkelijk worden overschreden,als het de verkoop bevordert cat toothpaste dispenser.